Sernik cynamonowy
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Herbatniki, masło, ser twarogowy półtłusty, mascarpone, śmietanka kremowa i miód sztuczny to główne składniki sernika cynamonowego. Razem tworzą pyszną bazę, która idealnie komponuje się z cynamonowym aromatem. Ten sernik zachwyca swoją kremową konsystencją i korzennym smakiem, który sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 220 g (1 duże opakowanie)
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (pół wiaderka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Miód sztuczny - 75 g (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 mało opakowanie)
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- W małym rondelku rozpuść kostkę masła. Masło przelej do miseczki i dodaj drobno pokruszone herbatniki. Całość zblenduj tak, by powstała masa przypominająca mokry piasek.
- Masę ciasteczkową wyłóż na formę do tarty i wyklej nią krawędzie. Schowaj masę do lodówki na co najmniej 20 minut.
- W miseczce ubij śmietanę na sztywno.
- Do dużej miski dodaj twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i miód, zmiksuj wszystko razem na niskich obrotach, tak by składniki dobrze się połączyły. Do gotowej masy wlej ubitą śmietanę i dodaj szczyptę cynamonu. Wymieszaj wszystko razem łyżką.
- Gotową masę przełóż delikatnie na wierzch ciasteczkowej warstwy. Schowaj wszystko do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2h.