Sernik creme brulee thermomix
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Twaróg sernikowy, śmietanka kremowa i cukier – te składniki tworzą bazę dla tego przepisu na sernik creme brulee z użyciem Thermomixa. Delikatne połączenie waniliowego aromatu dzięki ekstraktowi waniliowemu oraz chrupiącej warstwy cukru trzcinowego na wierzchu sprawia, że ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Niewielka ilość herbatników wraz z masłem dodaje całości odpowiedniej struktury i smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 50 g
- Masło - 150 g
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
- Cukier trzcinowy - 10 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego wrzuć herbatniki oraz masło i rozdrobnij 15 sekund/obroty 6.
- Masą wyłóż tortownicę pokrytą papierem do pieczenia.
- Do naczynia Thermomix wlej śmietankę, dodaj cukier i esencję waniliową i podgrzej 10minut /70st. C /obroty 2.
- Następnie dodaj twaróg, wbij jajka i wymieszaj na gładką masę 20 sekund/obroty 5.
- Masę serową wyłóż delikatnie na tortownicę. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 90 minut.
- Sernik po upieczeniu wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Po schłodzeniu ciasto posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny