Sernik chałwowy

Opublikowano: 26.03.2025 r.
Chałwa, śmietanka kremowa, twaróg sernikowy i mascarpone - oto klucz do niebiańskiego sernika chałwowego. Te składniki tworzą intensywnie kremową, a jednocześnie lekką masę, która zadowoli każde podniebienie. Wyczuwalny smak chałwy podkreślony jest delikatnością mascarpone, a puszystość sernika gwarantują starannie dobrane proporcje twarogu i śmietanki. Idealne połączenie smakowe!
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Chałwa - 400 g (1 opakowanie)
- Espresso - 50 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
- Jajko - 5 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokruszyć, dodać kawałek chałwy i masło.
- Wszystko rozgnieść i wyłóż masą dno foremki.
- Mascarpone włóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj.
- Następnie dodaj masę twarogową i wymieszaj.
- Dodawaj jajka pojedynczo, delikatnie miksując. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
- Do rondelka włóż pokruszoną chałwę, espresso i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia.
- Masę sernikową zmiksuj z rozpuszczoną chałwą i wylej na spód ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Do sernika chałwowego możesz użyć chałwy o dowolnym smaku. Wszystkie będą idealnie pasować.
~ Oliwia Gawron, dietetyk