Kremowy sernik cappuccino
Opublikowano: 11.11.2024 r.
Sernik cappuccino to super opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych wypieków. Jest lekki i kremowy. Idealnie sprawdzi się na co dzień do kawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cappuccino (proszek) - 50 g
- Cukier - 150 g
- Żelatyna - 24 g
- Biszkopty - 200 g
- Czekolada gorzka - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Rozpuść 1 łyżkę cappuccino w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudź. Odstaw.
- Pozostałe cappuccino również rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudź.
- Twaróg ubij z cukrem i kawą (tą z większą ilością cappuccino).
- Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj po łyżce sera z kawą.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do masy i ubij.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Biszkopty maczaj w ostudzonej kawie i układaj w tortownicy.
- Wyłóż na ciastka masę serową.
- Czekoladę zetrzyj na tarce i udekoruj nią ciasto.
- Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny