Sernik bez spodu
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Twaróg półtłusty, jajka, masło i śmietana 18% to kluczowe składniki tego przepisu na sernik bez spodu, który jest prosty, a zarazem wyjątkowo smaczny. Dzięki nim uzyskasz idealnie kremową konsystencję, a dodatek cukru i budyniu dodaje odpowiedniej słodyczy i struktury. Odrobina soku cytrynowego podkreśla smak i dodaje świeżości.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg półtłusty - 1000 g
- Jajko - 5 szt.
- Śmietana 18% - 100 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 200 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Sok cytrynowy - 25 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij masło z cukrem.
- Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
- Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
- Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.
- Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto ze względu na spory udział cukru prostego nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny