Sernik bez sera
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Ten sernik bez sera jest przepyszny. To ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z jogurtem naturalnym, brzoskwiniami w syropie oraz galaretką brzoskwiniową.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 130 g
- Żelatyna - 20 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Cukier puder - 100 g
- Jogurt naturalny - 800 ml
- Galaretka - 150 g (2 opakowania, brzoskwiniowa)
- Brzoskwinie w syropie - 200 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Żelatynę zalej 3/4 szklanki zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na 2 minuty do napęcznienia.
- Ogrzej żelatynę w mikrofalówce. Ma być bardzo ciepła, prawie gorąca, ale nie wrząca. Wymieszaj, ostudź. Powinna się dobrze rozpuścić (klarowna).
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki).
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Wlej jogurt naturalny i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
- Dodaj zimną żelatynę i wszystko połącz krótko mikserem.
- Na dno tortownicy wyłóż warstwę biszkoptów.
- Na biszkopty wlej masę i odstaw do lodówki do stężenia.
- Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wstaw ciasto do lodówki do stężenia.
- Od razu rozpuść dokładnie galaretki w 700 ml wody. Ostudź całkowicie.
- Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta i ponownie schowaj ciasto do lodówki do stężenia galaretki (minimum 3 godziny).
Komentarz dietetyka
Przepis ma sporo tłuszczu nasyconego, którego nadmiar nie jest dobry dla osób chorych m.in. na serce. Dodatek jogurtu naturalnego wzbogaca przepis w białko.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości