Sernik bez jajek
Opublikowano: 18.11.2024 r.
Twaróg sernikowy, masło, cukier i jogurt naturalny – to główne składniki, które tworzą bazę naszego sernika bez jajek. Do tego dodajemy kaszę manną, budyń waniliowy oraz skórkę i sok z cytryny, żeby nadać ciastu wyjątkowy smak i konsystencję. Idealny deser dla alergików i miłośników serników!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Cukier - 75 g
- Jogurt naturalny 2% - 60 g
- Budyń (proszek) - 40 g (waniliowy)
- Kasza manna - 30 g
- Skórka z cytryny - 5 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż pokrojone w kostkę, ciepłe masło.
- Następnie dodaj do niego cukier i zmiksuj na jednolitą masę.
- Do puszystej masy dodaj budyń, kaszą manną, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- Do masy maślanej dodaj ser twarogowy, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
- Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarz dietetyka
Sernik bez jajek to doskonała propozycja dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, np. na białka jaja kurzego. Obecnie istnieje wiele przepisów kulinarnych, które zbliżone są do tradycyjnych dań, które wykluczają wiele alergenów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny