Sernik bez cukru
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Twaróg sernikowy, cztery jajka, kostka masła, erytrytol i budyniowy proszek - oto, co sprawia, że ten sernik bez cukru staje się pysznym deserem, który zaspokoi Twoje słodkie zachcianki. Wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć wymarzony lekki i puszysty sernik, znajdziesz w tych kilku prostych składnikach.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Erytrytol - 150 g
- Budyń (proszek) - 80 g (2 szt)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop masło i schłodź je nieco.
- Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj budynie, słodzik, masło i wbij jajka.
- Masę wymieszaj dokładnie mikserem i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 60 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy wybór z małą ilością cukru, więc sprawdzi się nawet w insulinooporności.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny