Sernik baskijski
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Twaróg sernikowy, śmietanka kremowa i jajka to klucz do idealnego sernika baskijskiego. Ten kremowy deser z lekko przypaloną skórką zaskakuje smakiem i prostotą. Idealnie łączy ze sobą bogactwo serowego wnętrza z delikatną słodyczą cukru, a śmietanka i jajka nadają mu aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 6 szt.
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Utrzyj w misce ser z cukrem.
- Wbijaj do niego po jednym jajku, cały czas ubijając. Następnie wlej śmietankę i dokładnie rozmieszaj mikserem.
- Do masy przesiej mąkę i wymieszaj łyżką.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny