Sernik bananowy
Opublikowano: 07.08.2021 r.
Twaróg sernikowy, banany i jajka – to trójka, która zrobi Ci dzień! Jeśli dorzucisz do tego trochę ksylitolu i mąki ziemniaczanej oraz herbatniki, masz gotowy przepis na pyszny sernik bananowy. Prosty, bananowo-serowy smak w domowym wydaniu – po prostu pychota, która rozpieści Twoje podniebienie!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Banan - 1200 g (6 bananów)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Mąka ziemniaczana - 15 g (1,5 łyżki)
- Herbatniki - 100 g (20 sztuk)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy, ekstrakt waniliowy, laska wanilii
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- 4 banany obierz, pokrój w plastry i umieść w misce. Dodaj twaróg sernikowy i wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj jajka, ksylitol, mąkę i wanilię i jeszcze raz wymieszaj mikserem.
- Na dnie blachy do pieczenia wyłóż papier i pokruszone herbatniki. Dodaj masę serową, pozostałe dwa banany pokrój w plastry i ułóż na wierzchu.
- Piecz ok. 60 min w 150 stopniach.
- Po upieczeniu odstaw sernik do stopniowego wystudzenia w lekko otwartym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Dzięki zamianie cukru na ksylitol sernik ma mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk