Sernik
Opublikowano: 23.09.2021 r.
Masło, żółtka jajek, cukier, śmietanka kremowa i twaróg półtłusty to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten sernik jest kremowy i rozpływa się w ustach. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a smak z pewnością zachwyci każdego! Połączenie delikatnego, aksamitnego twarogu z maślano-śmietanowym akcentem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 250 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Twaróg półtłusty - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i cukrem.
- Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.
- Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.
- Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 60 minut.
Komentarz dietetyka
Po przygotowaniu ciasta zostanie 6 białek. Możesz je ubić i usmażyć, przygotowując omlet na słodko. Dodaj sezonowe owoce.
~ Viviana Stanley-Kałuża, dietetyk kliniczny