Serniczki z patelni
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, cukier wanilinowy, miód, mąka pszenna i jajko – te składniki tworzą bazę dla pysznych serniczków z patelni, które zrobisz w mig. Wyobraź sobie delikatne, złociste placuszki idealne na śniadanie lub deser. Kilka łatwo dostępnych i powszechnych składników, a rezultat przepyszny!
Składniki dla 5 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 kostka)
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Miód - 20 g
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska, widelec
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż twaróg i roznieć go widelcem.
- Następnie dodaj cukier wanilinowy, miód i dokładnie wymieszaj.
- Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Na talerz wysyp odrobinę mąki do obtoczenia serniczków.
- Z masy uformuj serniczki i obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i zmniejsz ogień.
- Serniczki smaż po obu stronach do uzyskania złotego koloru (powinno to trwać około 5 minut).
- Serniczki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Serniczki z patelni to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Serniczki stanowią doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny