Serniczki na zimno
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Serniczki na zimno to deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. W takim wydaniu sernik jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki dla 6 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Cukier puder - 100 g
- Ser twarogowy półtłusty - 600 g
- Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
- Galaretka - 60 g (1 opakowanie)
- Żelatyna - 60 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, czajnik, szklane pojemniczki
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera.
- Masło roztop w garnuszku i połącz z herbatnikami. Masę herbatnikową rozłóż w szklankach lub słoiczkach.
- Żelatynę rozrób w mleku i podgrzewaj całość w rondelku, do całkowitego roztopienia. Odstaw do schłodzenia.
- Ser ubij na małych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połącz go z żelatyną.
- W osobnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej ser i delikatnie wymieszaj całość. Wyłóż masę do szklanek na herbatniki i odstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
- W jednej szklance gorącej wody rozrób kolorową galaretkę. Odstaw do przestudzenia, jednak nie pozwól, by zupełnie zastygła.
- Wylej przestudzoną galaretkę na serniczki.
Komentarz dietetyka
Te słodkości, choć lepsze niż sklepowe, wciąż nie powinny stanowić zbyt dużej części diety.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny