Serduszka drobiowe

Opublikowano: 13.08.2023 r.
Serca drobiowe, cebula i czosnek to baza czaderskiego przepisu na serduszka drobiowe. Wszystko podsmażone na oleju rzepakowym z lekkim dodatkiem mąki pszennej. Te pyszne serca idealnie sprawdzą się jako główny element obiadu, pełen smaku i aromatu.
Składniki dla 5 porcji:
- Serca drobiowe - 1000 g
- Cebula - 150 g (2 średnia sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, ręcznik papierowy, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Serca drobiowe oczyść, umyj w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim serduszka do zarumienienia. Serduszka dopraw do smaku połową łyżeczki soli oraz pieprzu, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do przesmażonych serduszek drobiowych. Smaż chwilę.
- Następnie serca podlej szklanką wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut (do miękkości serduszek).
- Pod koniec duszenia w połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj mąkę.
- Zaprawę z mąki dodaj do serduszek, cały czas mieszając je.
- Sos z serduszkami zagotuj i odparuj, aby zgęstniał.
- Gotowe serduszka drobiowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Serduszka drobiowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Serca drobiowe w sosie własnym warto podać z dodatkiem kaszy lub ugotowanych ziemniaków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny