Ser w panierce
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Ser gouda, bułka tarta i jajko – te trzy składniki wystarczą, żeby stworzyć coś pysznego. Ser w panierce to proste i szybkie danie, które możesz przygotować bez większych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odpowiednio przygotować ser, obtoczyć go w jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na złocisty kolor.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser gouda - 300 g
- Bułka tarta - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na patelni dobrze rozgrzej olej.
- W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.
- Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
- Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
- Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce).
- Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ser w panierce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ser w panierce jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny