Ser smażony
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Ser gouda, jajka, mąka pszenna, bułka tarta i olej rzepakowy – to właśnie te składniki sprawiają, że ser smażony to prawdziwa uczta dla podniebienia. To prosty, ale niezwykle smaczny pomysł na danie, które zadowoli każdego miłośnika chrupiącej panierki i ciągnącego sera.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser gouda - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Bułka tarta - 100 g
- Olej rzepakowy - 700 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Ser pokrój w 2-centymetrowe plastry. Jajko rozbełtaj z solą i pieprzem.
- Każdy plaster sera zwilż wodą i zrób panierkę: mąka, jajko, mąka, jajko, bułka, jajko, bułka. Obtocz dokładnie z każdej strony, by ser podczas smażenia nie wypłynął z panierki.
- Panierowany ser włóż do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej olej w głębokim naczyniu (do smażenia).
- Ser wrzucaj na rozgrzany olej i smaż kilka minut na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Smażony ser to potrawa wysokokaloryczna. Ser smażony jest na głębokim oleju. Potrawa zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, którego źródłem jest ser. Nadmiar NKT jest niewskazany w chorobach układu krążenia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości