Semifredo
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Śmietanka kremowa, świeża bazylia i soczyste truskawki – te składniki tworzą magiczne semifredo, czyli coś między lodami a ciastem. Wzbogacone o aksamitną białą czekoladę, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na letnie dni, gdy potrzebujesz ochłody i słodkiego smaku w jednym.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Czekolada biała - 100 g
- Bazylia świeża - 20 g
- Truskawki - 200 g (4 garści)
- Cukier puder - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.
- Do miski dodaj także posiekaną białą czekoladę.
- W garnku zagotuj wodę.
- Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać.
- Ubijaj składniki przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie.
- Do miski wlej śmietanę, dodaj bazylię i zblenduj.
- Ubij śmietanę na sztywną pianę.
- Połącz masę jajeczną ze śmietaną.
- Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki.
- Wlej masę na deser.
- Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin.
- Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.
Komentarz dietetyka
Semifredo to słodki domowy deser zwierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Semifredo jest dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny