Seleryba
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Seler korzeniowy, suszone wodorosty i bulion warzywny – to trio, dzięki któremu powstaje seleryba, ciekawa alternatywa dla ryby. Seler korzeniowy chłonie smak bulionu i wodorostów, nabierając morskiego aromatu, a potem jest paniertowany w bułce tartej i smażony na oliwie z oliwek, co nadaje mu chrupiącą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Seler korzeniowy - 500 g
- Wodorosty suszone - 12 g (4-5 arkuszy (jak do sushi))
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Bułka tarta - 50 g (do panierowania)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Selera obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Włóż selera do garnka z bulionem, 2 liśćmi laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, łyżką sosu sojowego i 2 arkuszami wodorostów.
- Gotuj selera przez około 20-30 minut.
- Przestudź selera.
- Pokrój resztę wodorostów na kawałki wielkości plastrów selera i zwilż je wodą.
- Przyklej po kawałku wodorostów na każdym kawałku selera.
- Obtocz selera z wodorostami w mące i smaż na oliwie, aż mąka się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Seleryba jest ciekawym urozmaiceniem diety, lecz pod względem wartości odżywczych nie jest w stanie dorównać rybie, która jest głównie źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Seleryba jest natomiast głównie źródłem węglowodanów.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny