Sękacz
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Masło, cukier, jajka i mąka pszenna to główne składniki tradycyjnego sękacza, który przyciąga swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem. W klasycznym przepisie nie może też zabraknąć skrobi ziemniaczanej i odrobiny proszku do pieczenia. Sękacz to pyszne ciasto znane z wyjątkowej struktury i warstw, które przypominają słoje drzewa.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce ubij masło z cukrem.
- Dodawaj do masła po jednym żółtku jaja, wciąż ubijając. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną.
- W osobnej misce ubij białka na gęstą pianę. Dodaj ją do miski z masą. Wymieszaj dokładnie łopatką.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód wyłóż pierwszą warstwę ciasta i wygładź ją nożem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 5 minut. Następnie wyłóż kolejną część i również ją upiecz. Postępuj dokładnie tak samo aż do wykorzystania całego ciasta.
- Gotowe ciasto ostudź i podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto tak jak inne słodycze nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny