Seitan
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Mąka pszenna, sos sojowy i sos teriyaki to kluczowe składniki przepisu na seitan, którego smak zachwyci miłośników roślinnych potraw. Seitan, czyli "mięso" z glutenowego białka, to doskonała alternatywa dla mięsa, pełna umami dzięki tym aromatycznym sosom. Cukier dodaje subtelnej słodyczy, balansując cały smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g
- Sos sojowy - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sos teriyaki - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, majeranek, papryka wędzona, tymianek, oregano
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej 2 szklanki ciepłej wody i pół szklanki sosu teriyaki. Całość wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, majeranku i tymianku. Ciasto wyrób i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto przełóż do miski i zacznij je wyrabiać rękami, podczas wyrabiania do wody będzie przechodzić skrobia. Gdy woda zmętnieje, wylej ją i wlej nową. Powtarzaj proces wyrabiania i zmieniania wody, dopóki płyn nie będzie klarowny. Ciasto uformuj w podłużny kształt.
- W dużym garnku Zagotuj wodę. Dodaj do niej pół szklanki sosu sojowego, a także wędzoną paprykę, pieprz i tymianek. Do garnka włóż ciasto i gotuj przez 60 minut.
- Seitan wyłów i pokrój w plasterki.
Komentarz dietetyka
To produkt o sporym indeksie glikemicznym, nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny