Scones
![Scones Świeże scones na talerzyku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/17/1753/main-l_l.webp)
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Mąka pszenna, cukier i masło - te trzy składniki to klucz do idealnych sconesów. Dodaj do tego trochę mleka i dwa jajka, a uzyskasz puszyste, lekko słodkie bułeczki, które będą świetne na śniadanie lub do popołudniowej herbaty. Przygotowanie jest szybkie, a efekt zawsze zachwyca!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 320 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 100 ml (2/5 szklanki)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko rozmiar M)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Dłońmi rozetrzyj je, aż powstaną grudki (jak do kruszonki). Następnie dodaj 1 jajko, 1 żółtko i mleko. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy w miarę się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i szybko wyrób (do połączenia składników).
- Ciasto rozwałkuj na placek ok. 2 cm grubości. Następnie wytnij kółka za pomocą szklanki z ostrymi brzegami. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie nieco rozwałkuj oraz wytnij.
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15-18 min.