Schabowy ze śliwkami

Opublikowano: 27.04.2025 r.
Schab wieprzowy, czosnek i śliwki – to trio, które zrobi prawdziwą furorę na Twoim obiedzie. Schabowy ze śliwkami to niecodzienne połączenie soczystego mięsa z lekko słodkawym, owocowym akcentem, a dodatek czosnku podkreśli głębię smaku. Olej rzepakowy zadba o odpowiednie wysmażenie, zachowując przy tym soczystość schabu.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śliwki - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- W mięsie zrób otwór i nadziej kawałkami owoców.
- Natrzyj schab olejem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Upiecz schab w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Schab możesz też faszerować suszonymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk