Schabowy zawijany

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda, ser żółty, papryka czerwona i ogórki kiszone to kluczowe składniki, które nadają temu schabowemu zawijanemu niepowtarzalny smak. Kawałki schabu są cienko rozbite, posmarowane musztardą, a następnie nadziewane serem, papryką i ogórkami kiszonymi, tworząc soczyste i pełne smaków roladki.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Musztarda - 40 g
- Ser żółty - 100 g
- Papryka czerwona - 100 g (pół średniej sztuki)
- Ogórek kiszony - 80 g (2 małe sztuki)
- Bułka tarta - 60 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na 5 kawałków i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.
- Ser żółty podziel na 5 słupków.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i podziel na plasterki.
- Ogórki kiszone pokrój w słupki.
- Rozbite plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą. Następnie ułóż pokrojony ser, paprykę oraz ogórka kiszonego.
- Ze schabu zawiń roladki.
- W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
- Roladki obtocz w jajku a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki z każdej strony na złoty kolor.
- Następnie roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
- Gotowe schabowe zawijane podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Schabowy zawijany to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab wieprzowy stanowi dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny