Schabowy z kalafiora
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Kalafior, jajko, mąka pszenna, bułka tarta, oliwa z oliwek. To główne składniki na schabowego z kalafiora, który jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego kotleta schabowego. Ten wegetariański przysmak zachwyci zarówno wielbicieli tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych smaków.
Składniki dla 3 porcji:
- Kalafior - 600 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
- Bułka tarta - 50 g (5 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Cytryna - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, głęboki talerz, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Odetnij liście z kalafiora, włóż do miski, zalej wodą i dodaj sok z całej cytryny. Odstaw na 10-15 minut, aby kalafior dokładnie się oczyścił.
- Pokrój kalafiora na plastry grubości ok. 3-4 cm.
- W głębokim talerzu widelcem roztrzep jajko.
- Na dwóch małych talerzach rozsyp mąkę i bułkę tartą.
- Każdy plaster kalafiora dopraw solą i pieprzem i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety obustronnie, do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Osoby z niewyrównaną niedoczynnością tarczycy powinny uważać na zbyt duże ilości kalafiora w diecie/
~ Aleksandra Dziura, dietetyk