Schabowy po kowalsku

Opublikowano: 27.04.2021 r.
Schab wieprzowy, ser gouda, pieczarki, cebula – to baza naszego schabowego po kowalsku. Oprócz tego, jajka, bułka tarta i odrobina oleju rzepakowego do smażenia. Dodajemy do tego musztardę, majonez i ketchup, by nadać mu wyjątkowego smaku. To danie, które łączy klasyczne składniki z nutą nowoczesności w prostym i smacznym wydaniu.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g (5 plastrów)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Musztarda - 40 g (2 łyżki)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Ketchup - 75 g (5 łyżek)
- Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
- Ser gouda - 200 g (W kostce)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 96 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kotlety rozbij, a następnie natrzyj solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw na 15 min.
- Kotlety obtaczaj w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej ok. 6 łyżek oleju (może być więcej lub mniej) i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony. Usmażone odstaw na bok.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulkę i podsmażaj ją do zeszklenie. Następnie dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i duś pod przykryciem, a potem ściągnij pokrywkę i smaż, aż woda odparuje. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kotlety. Na każdym kotlecie umieść farsz. Każdy kotlet dodatkowo wysmaruj 1 łyżką ketchupu i posyp dużą ilością sera.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Podpiekaj ok. 10 min (aż ser się dobrze stopi).