Schabowy po cygańsku
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, marchewka, cukinia i marynowane pieczarki - to główne składniki schabowego po cygańsku, które nadają mu wyjątkowy smak. Połączenie delikatnego mięsa z warzywami i kremowym majonezem light, a do tego aromatyczny ser gouda, tworzy niezwykle smaczną kompozycję idealną na obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Marchewka - 200 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Cukinia - 150 g
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Majonez light - 50 g
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na jednakowej grubości plastry. Lekko rozbij tłuczkiem do mięsa i obsyp z dwóch stron przyprawami.
- Marchew, cebulę, cukinię oraz pieczarki obierz. Marchew, cukinię i cebulą pokrój na cienkie plastry, a pieczarki w drobną kostkę. Warzywa wymieszaj w jednej misce.
- Do naczynia żaroodpornego włóż połowę warzyw i wyrównaj je na całe naczynie.
- Plastry schabu ułóż na warzywach i ułóż na nich pozostałe warzywa.
- Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Sos majonezowy rozprowadź po całości warzyw w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem.
- Naczynie żaroodporne (zakryte) wstaw do piekarnika i piecz przez około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni C.
- 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie żaroodporne, aby ser z wierzchu się przypiekł.
- Schab z warzywami podawaj z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.