Schabowy na parze
Opublikowano: 20.09.2023 r.
Schab wieprzowy bez kości, odpowiednio doprawiony i delikatnie gotowany na parze to sposób na soczysty i pełen smaku obiad. Przygotowany bez tłuszczu, idealny dla tych, którzy chcą zjeść zdrowiej, ale nie rezygnować z tradycyjnych smaków. Prostota wykonania i mało składników sprawiają, że to danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (plastry)
- Przyprawy - przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy, parowar
Przepis krok po kroku
- Schab umyj, osusz przy pomocy ręczników papierowych i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Schab posyp z dwóch stron przyprawą do mięsa i odstaw na około 30 minut, aby się zamarynował.
- Plastry schabu ułóż w parowarze i gotuj go na parze przez około 30 minut.
- W tym samym czasie możesz ugotować również warzywa na parze jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Schabowy na parze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab gotowany na parze jest lekkostrawny, dlatego może zostać włączony do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny