Schabowe z pieczarkami i serem
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Schab wieprzowy, pieczarki marynowane, ser gouda to składniki tego prostego, ale pysznego dania. Do tego dodajemy cebulę, jajka, mąkę i bułkę tartą, żeby schabowe były idealnie chrupiące. Olej rzepakowy do smażenia i mamy gotową ulubioną przystawkę dla całej rodziny! Kombinacja smaków sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 240 g
- Mąka pszenna typ 550 - 48 g (4 łyżki)
- Bułka tarta - 32 g (4 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 25 ml (2,5 łyżki)
- Pieczarki marynowane - 100 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso na kotlety pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i posyp szczyptą soli i pieprzu.
- W miseczkach przygotuj mąkę, jajko wymieszane ze szczyptą soli i bułkę tartą.
- Kotlety opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju.
- W miedzy czasie pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Na drugiej patelni, na 0,5 łyżki oleju, podsmaż cebule z pieczarkami i szczyptą soli i pieprzu.
- Ser zetrzyj na tarce
- Na blachę do pieczenia, wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim kotlety, na wierzchu każdego kotleta farsz pieczarkowy i posyp serem.
- Piecz w 180 C, przez 5 minut, aż ser się rozpuści.
Komentarz dietetyka
Schabowe z pieczarkami i serem to wysokokaloryczne danie, które możesz odchudzić piekąc kotlety zamiast smażyć oraz używając odtłuszczonego sera.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny