Schabowe w cieście
Opublikowano: 21.02.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, jajka, mąka pszenna i mleko – to najważniejsze składniki do przygotowania pysznych schabowych w cieście. Całość przyrumieniona na oleju rzepakowym z odrobiną proszku do pieczenia, żeby ciasto było puszyste i chrupiące. Idealny przepis na domowy obiad, który szybko się robi i przynosi mnóstwo radości w kuchni.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 250 g (5 kotletów)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 105 g (7 łyżek)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, tłuczek do mięsa, szczypce kuchenne, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- W misce za pomocą rózgi wymieszaj na gładką masę mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.
- Kotlety rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kotlety.
- Na patelni mocno rozgrzej olej. Oleju musi być tyle aby po włożeniu kotlet się cały zanurzył.
- Kotleta zanurz w cieście i przełóż na patelnię.
- Smaż, aż ciasto będzie złote.
Komentarz dietetyka
Schabowe w cieście to oryginalna propozycja podania tradycyjnego schabowego. Jednak danie to powinno być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki