Schab ze śliwkami w rękawie
Opublikowano: 26.05.2023 r.
Schab wieprzowy bez kości, do tego suszone śliwki i odrobina oleju rzepakowego to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne danie. Ten sposób pieczenia w rękawie sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Idealny przepis na domowy, tradycyjny obiad, który na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki dla 20 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1300 g
- Śliwki suszone - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, czosnek granulowany
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, drewniana łyżka, sznurek
Przepis krok po kroku
- Schab umyj i pozbaw błonek. Następnie natrzyj go z każdej strony solą oraz czosnkiem.
- Mięso odstaw w misce na minimum 3 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso natnij przez środek (otwór powinien przebiegać równolegle do dłuższej części mięsa).
- Następnie otwór wypełnij suszonymi śliwkami (śliwki możesz wepchnąć do środka przy pomocy drewnianej łyżki).
- Mięso obwiąż sznurkiem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiany kolor.
- Schab przełóż do rękawa do pieczenia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Do rękawa wrzuć również kilka śliwek i zwiąż go z dwóch stron.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
- Po tym czasie mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w dowolnej formie.
Komentarz dietetyka
Schab ze śliwkami w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab możesz podać również na zimno jako domową wędlinę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny