Schab ze śliwką zapiekany z serem
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, suszone śliwki, boczek wędzony, papryka czerwona, ser gouda i czosnek to kluczowe elementy tego przepisu. Ten smakowity schab ze słodko-wędzoną nutą śliwek, aromatycznym boczkiem i soczystą papryką, a na końcu przykryty rozpuszczonym serem gouda i doprawiony czosnkiem, zaskoczy Cię swoim bogatym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Śliwki suszone - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 50 g
- Pieczarki marynowane - 50 g
- Marchewka - 45 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Majonez z oliwą z oliwek - 50 g
- Ser gouda - 100 g
- Czosnek - 50 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Schab zalej wodą tak by całe mięso było przykryte. Dodaj 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżkę soli oraz czosnek w całości. Pozostaw schab na 24 godziny w lodówce.
- Po tym czasie po środku schabu zrób nacięcie przez całą długość. W kieszonkę nakładaj na przemian śliwki, pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz posiekane pieczarki.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na brzegi i na spód wyłóż pokrojone w większą kostkę warzywa. Warzywa posyp przyprawami i wymieszaj. Dodaj schab.
- Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz schab przez 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia schab posmaruj majonezem i posyp startym serem. Piecz aż ser się ładnie zarumieni.