Schab ze śliwką w sosie chrzanowym
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, suszone śliwki, czosnek, olej rzepakowy i chrzan to kluczowe składniki tego dania. Do tego dodajemy śmietankę kremową i bulion drobiowy, by uzyskać pyszny, kremowy sos. Schab ze śliwką w sosie chrzanowym to połączenie delikatnego mięsa z nutą słodyczy od suszonych śliwek i wyrazistym smakiem chrzanu.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Śliwki suszone - 200 g
- Czosnek - 20 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Chrzan - 60 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Pieczarki - 10 g
- Bulion drobiowy - 250 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj olej z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z solą, papryką i tymiankiem.
- Schab przetnij po środku wzdłuż przez cały kawałek mięsa i nadziej kieszonkę suszonymi śliwkami.
- Marynatę wetrzyj w mięso. Usmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 185 st. C pod przykryciem przez około godzinę.
- Podczas gdy schab się piecze wlej bulion do rondelka – odlej pół szklanki zimnego bulionu. Resztę bulionu zagotuj. Dodaj do niego chrzan i śmietankę.
- Do szklanki z zimnym bulionem dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj. Gdy bulion będzie gorący dodaj resztę bulionu ze skrobią, zagotuj ciągle mieszając aż powstanie sos. Dopraw go ostatecznie do smaku.
- Upieczony schab polej sosem.