Schab ze śliwką pieczony
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, suszone śliwki i odrobina czosnku to trzon tego przepisu na pieczony rarytas. Dzięki olejowi rzepakowemu i bulionowi drobiowemu mięso staje się soczyste, a całość nabiera pełnego smaku. Idealne połączenie dla miłośników mięsa i wyrazistych, słodko-słonych akcentów.
Składniki dla 20 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 2000 g
- Śliwki suszone - 300 g
- Czosnek - 50 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Bulion drobiowy - 175 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i wysusz. Wytnij nożem kieszonkę po środku schabu wzdłuż. Zrób nacięcie zostawiając około 4-5 cm od brzegów. W ten sposób powstaje nacięcie, w które trzeba włożyć śliwki suszone.
- Tak przygotowane mięso trzeba teraz zamarynować. Olej połącz z 1 łyżką soli i majeranku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Czosnek posiekaj lub użyj praski do czosnku. Całe mięso dokładnie posmaruj marynatą, włóż do naczynia i przykryj folią. Zostaw mięso na całą noc w lodówce.
- Po tym czasie mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz przez około pół godziny. Po 30 minutach obniż temperaturę do 175 st. C i następnie dodaj domowy bulion lub wodę.
- Piecz w ten sposób około godzinę, a w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Co około 5-10 minut polewaj podczas pieczenia mięso sosem.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak schab do wystudzenia.