Schab z żurawiną

Opublikowano: 05.01.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, żurawina w słoiku i wytrawne białe wino to główne składniki tego przepisu, który łączy słodycz owoców z wyrafinowanym smakiem mięsa. Czosnek oraz olej rzepakowy dopełniają całość, tworząc aromatyczną i soczystą potrawę idealną na rodzinny obiad. Deska smaku gotowa w zaledwie kilku krokach!
Składniki dla 8 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Żurawina w słoiku - 200 g
- Wino białe wytrawne - 150 ml (1 kieliszek)
- Czosnek - 21 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, rozmaryn, pieprz ziołowy, przyprawa gyros
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- W środek schabu wbij długi nóż, tworząc kieszonkę.
- W kieszonkę upchnij żurawinę.
- W miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj łyżkę rozmarynu, łyżeczkę soli i pieprzu ziołowego, łyżkę ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki gyros i olej rzepakowy.
- Gotową marynatą dokładnie natrzyj mięso z wierzchu i schowaj w zamkniętym pojemniku na noc do lodówki.
- Następnego dnia na beztłuszczowej patelni podsmaż schab z każdej strony na złoty kolor.
- Następnie włóż schab do naczynia żaroodpornego, wlej wino, zamknij naczynie i piecz przez około godzinę w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Pieczone mięso to smaczna alternatywa dla osób, które szukają zdrowego zamiennika szynki do np. kanapek.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk