Schab z wolnowaru
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula, czosnek, tymianek suszony i oliwa z oliwek. Te składniki sprawią, że schab z wolnowaru nabierze wyjątkowego smaku. Wolne gotowanie pozwoli mięsu być soczystym, a aromaty dobrze się przenikną.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Tymianek suszony - 15 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, wolnowar
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój w cienkie plastry, oprósz pieprzem i solą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso oraz posiekane cebulę i czosnek.
- Przełóż do wolnowaru, dodaj przyprawy, tymianek oraz 500 ml wody.
- Duś całość przez 5 godzin.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny