Schab z szynkowara
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Schab wieprzowy, sól peklowa i przyprawy to klucz do wyjątkowego smaku domowego schabu z szynkowara. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Schab dokładnie umyj i usuń z niego błonki. Natrzyj go przyprawami i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Włóż mięso do szynkowara i szczelnie go zamknij.
- Szynkowar włóż na garnek i zalej go gorącą wodą powyżej poziomu mięsa.
- Mięso parz na małym ogniu około 2 godzin. Następnie odstaw go do wystygnięcia.
- Zimny szynkowar otwórz i wyjmij z niego mięso.
Komentarz dietetyka
Schab z szynkowara to doskonała alternatywa dla wędlin, którą możemy włączyć do menu na stałe.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk