Schab z pieczarkami
Opublikowano: 19.03.2024 r.
Schab wieprzowy bez kości, pieczarki, cebula i bulion warzywny – to główne bohaterzy przepisu na pyszny schab z pieczarkami. Danie jest proste w przygotowaniu, ale pełne smaku dzięki idealnemu połączeniu delikatnego mięsa ze świeżymi pieczarkami i aromatycznym bulionem. Świetnie sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Cebula - 25 g (Pół małej sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Pieczarki - 300 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 25 g
- Przyprawy - tymianek, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę i duś ją na połowie rozgrzanej w garnku oliwie.
- Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek.
- Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj go.
- Schab pokrój na cienkie paski i włóż do gotującego się wywaru. Po ponownym jego zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek. Mięso gotuj około 90 minut.
- Pieczarki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na złoty kolor na rozgrzanej patelni pozostałej oliwie.
- Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru z mięsem na 10 minut przed końcem gotowania.
- Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.
- Gotowe danie podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanej kasy oraz surówki ze świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny