Schab z kością pieczony

Opublikowano: 19.02.2022 r.
Schab wieprzowy, olej rzepakowy i czosnek robią całą robotę w tym przepisie na pieczony schab z kością. Dodatek cebuli i odrobiny bulionu warzywnego sprawia, że mięso staje się nie tylko soczyste, ale i pełne smaku. To prosty sposób na smaczną, domową pieczeń, która robi wrażenie.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni.
- Zeszklij krótko cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Obsmaż krótko kawałek mięsa wraz z warzywami i przełóż do brytfanki.
- Podlej mięso bulionem i upiecz mięso w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Schab możesz obsmażyć w całości lub pokrojone w plastry. Dodatkowo postaw na świeże zioła.
~ Oliwia Gawron, dietetyk