Schab z ananasem
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, ananas w puszce i ser mozzarella to główne składniki, które tworzą ten smakowity przepis na schab z ananasem. Delikatne mięso schabowe idealnie łączy się z soczystym ananasem, a ser mozzarella dodaje całości kremowej konsystencji. Spróbuj tego połączenia, a niedzielny obiad nabierze nowego wymiaru.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Ananas w puszce - 200 g
- Bułka tarta - 100 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, tłuczek do mięsa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Schab potnij na plastry i delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Mięso obtocz w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Gotowe rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Na każdy kotlet połóż plaster ananasa.
- Całość posyp tartym serem mozzarella.
- Piecz w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Smażony kotlet ze schabu z ananasem i serem to pomysł na ciekawy posiłek, ale ze względu na obróbkę termiczną w głębokim tłuszczu powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk