Schab w sosie węgierskim
Opublikowano: 23.12.2021 r.
Schab wieprzowy w towarzystwie cebuli i czerwonej papryki, doprawiony czosnkiem, skąpany w bulionie wołowym i wzbogacony sosem sojowym oraz koncentratem pomidorowym. Ten przepis na schab w sosie węgierskim to połączenie intensywnych smaków, które idealnie komponują się z delikatnym mięsem, tworząc soczystą i aromatyczną całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (4 plastry)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Bulion wołowy - 500 ml (2 szklanki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy.
- Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, a następnie plastry schabu.
- Dodaj pokrojone w słupki papryki.
- Obsmaż mięso z obu stron, zalej całość bulionem.
- Dodaj sos sojowy i aromatyczne przyprawy.
- Duś mięso przez minimum godzinę.
- Na końcu do sosu dodaj koncentrat pomidorowy.
Komentarz dietetyka
Im dłużej będziesz dusić mięso, tym bardziej kruche i delikatne będzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk