Schab w sosie śmietanowym
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Schab bez kości, śmietanka kremowa 30%, cebula i bulion drobiowy to klucz do pysznego schabu w sosie śmietanowym. Prosty, a jednocześnie elegancki przepis na soczyste kotlety, które rozpływają się w ustach, a wszystko to dzięki kremowemu i aromatycznemu sosowi bazującemu na tych podstawowych składnikach.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 240 g (4 kotlety)
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Bulion drobiowy - 200 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na plastry, wzdłuż włókien i rozbij na cieńsze kotlety.
- Cebulę pokrój w kostkę a 2 ząbki czosnku drobno posiekaj i podsmaż w garnku z oliwą.
- Gdy cebula zacznie mięknąć dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron.
- Do garnka dodaj bulion, śmietanę, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki rozmaryny, sól do smaku i wymieszaj.
- Przykryj garnek, ustaw jak najmniejszą moc palnika i duś 35 minut.
- Na koniec możesz skropić danie sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Schab w sosie śmietanowym to danie o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenu, ale wysokokaloryczne. Obniżyć jego kaloryczność możesz poprzez zamianę części śmietanki na chude mleko.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny