Schab w sosie śliwkowym

Opublikowano: 11.08.2025 r.
Schab w sosie śliwkowym to najlepsza propozycja obiadowa dla całej rodziny, którą przygotujesz w krótkim czasie. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Śliwki suszone - 200 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g (4 ząbki)
- Wino czerwone wytrawne - 200 g
- Bulion warzywny - 300 ml
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Schab oczyść i osusz. Przypraw mięso solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Odstaw na około 30 minut.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Obsmaż schab z każdej strony. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- W tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj suszone śliwki i miód, a następnie wlej czerwone wino. Gotuj na średnim ogniu.
- Dodaj bulion drobiowy oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. W tym czasie sos powinien się zagęścić.
- Przelej sos śliwkowy na schab w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz mięso w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Przepis na sos śliwkowy jest uniwersalny, możesz go podać z dowolnym rodzajem mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk