Schab w sosie pomidorowym

Opublikowano: 09.08.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, przecier pomidorowy i cebula to kluczowe składniki tego dania. Przy ich udziale przygotujesz soczysty schab w aromatycznym sosie pomidorowym. Czosnek oraz delikatnie zasmażona mąka pszenna dodadzą całości głębi smaku. Szybki i prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 25 g (0,5 małej sztuki)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Schab oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Podsmaż schab z każdej strony na złoty kolor z dodatkiem pokrojonej w paski cebuli.
- Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, podsmaż chwilkę i zalej przecierem pomidorowym.
- Dodaj 0,5 szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę cząbru.
- Gotuj na małym ogniu 30 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Schab w sosie pomidorowym to fajna i zdrowa propozycja na danie obiadowe.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki