Schab w sosie pieczeniowym

Opublikowano: 05.05.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula i bulion warzywny to trio, które sprawi, że Twój schab w sosie pieczeniowym zyska wyjątkowy smak. Do tego dodaj pieczarki i oliwę z oliwek, a efekt będzie naprawdę apetyczny. Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele czasu, a dzięki prostym składnikom otrzymasz aromatyczne i soczyste mięso.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Bulion warzywny - 230 ml (1 szklanka)
- Pieczarki - 30 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab oczyść z błonek i pokrój na kotlety. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i dopraw solą, papryką, czosnkiem i pieprzem.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie kawałki schabu. Do mięsa dodaj cebulę bardzo drobno pokrojoną i smaż aż się zrumieni.
- Zalej całość bulionem, dodaj ziele i pieprz i duś przez 35- 40 minut.
- Do szklanki z letnią wodą przesiej mąkę i wszystko dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek. Przelej mąkę do schabu i wymieszaj. Dodaj odrobinę gałki i kminku.
Komentarz dietetyka
Duszony schab jest zdecydowanie lepszą opcją niż klasyczny, smażony. Jednak ze względu na najnowsze zalecenia żywieniowe czerwone mięso nie powinno gościć zbyt często na talerzach.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny