Schab w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, pieczarki, cebula i śmietanka kremowa 30% to kluczowe składniki tego dania. To klasyczna propozycja na solidny obiad z nutą elegancji. Schab w sosie pieczarkowym zachwyca soczystością mięsa i kremowym, aromatycznym sosem. Doskonały wybór na rodzinne spotkania przy stole, bez zbytniego wysiłku w kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Połowę masła rozgrzej na patelni.
- Schab pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.
- Wyłóż schab na patelnię, obsmaż po 3 minuty z każdej strony.
- Schab zalej wodą (około 250 ml). Zacznij gotować pod przykryciem.
- Pieczarki umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Na reszcie masła usmaż warzywa na złoty kolor.
- Warzywa dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
- Śmietankę wymieszaj dokładnie z mąką (ma nie być grudek). Dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie mieszaj. Zagotuj.
- Zredukuj sos, dopraw do smaku.
- Ozdób natką pietruszki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ze względu na śmietankę, przepis jest wysokokaloryczny. Dodatek mąki sprawia, że nie jest to potrawa bezglutenowa. W celu obniżenia indeksu glikemicznego możesz użyć mąki z pełnego ziarna lub całkowicie ją pominąć.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości