Schab w sosie myśliwskim

Opublikowano: 28.08.2023 r.
Schab wieprzowy, cebula, suszone grzyby i boczek wędzony – to podstawowe składniki, które tworzą wyjątkowy smak schabu w sosie myśliwskim. Wszystko duszone w bulionie warzywnym z dodatkiem ogórków kiszonych, przecieru pomidorowego i musztardy. Prosty przepis na danie, które wprowadzi do twojej kuchni odrobinę leśnego klimatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
 - Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
 - Suszone grzyby - 100 g (namoczone w wodzie)
 - Boczek wędzony bez kości - 100 g
 - Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
 - Ogórki kiszone - 210 g (3 sztuki)
 - Przecier pomidorowy z solą - 200 g
 - Musztarda - 30 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g
 - Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia
 
Przepis krok po kroku
- Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
 - Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju.
 - Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa.
 - Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
 - Boczek pokrój w kostkę.
 - Ogórki pokrój w plasterki.
 - Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę.
 - Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut (sos możesz podlać bulionem, w którym dusił się schab).
 - W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki.
 - Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki.
 - Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.
 - Gotowy schab w sosie myśliwskim podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
 
Komentarz dietetyka
Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania sosu stanowią bogactwo składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny