Schab w sosie myśliwskim

Opublikowano: 28.08.2023 r.
Schab wieprzowy, cebula, suszone grzyby i boczek wędzony – to podstawowe składniki, które tworzą wyjątkowy smak schabu w sosie myśliwskim. Wszystko duszone w bulionie warzywnym z dodatkiem ogórków kiszonych, przecieru pomidorowego i musztardy. Prosty przepis na danie, które wprowadzi do twojej kuchni odrobinę leśnego klimatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Suszone grzyby - 100 g (namoczone w wodzie)
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Ogórki kiszone - 210 g (3 sztuki)
- Przecier pomidorowy z solą - 200 g
- Musztarda - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Schab umyj, pokrój w plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w mące i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju.
- Mięso podlej bulionem warzywnym i duś do miękkości mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Ogórki pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie do cebuli dodaj boczek, namoczone wcześniej grzyby oraz plasterki ogórków. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 20 minut (sos możesz podlać bulionem, w którym dusił się schab).
- W 3 łyżkach wody wymieszaj 2 łyżki mąki.
- Następnie na patelnię dodaj przecier pomidorowy, musztardę, pół łyżeczki papryki ostrej oraz zawiesinę z mąki.
- Sos dokładnie wymieszaj, ułóż w nim podsmażone mięso i gotuj jeszcze chwilę.
- Gotowy schab w sosie myśliwskim podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Schab w sosie myśliwskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania sosu stanowią bogactwo składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny