Schab w sosie musztardowym
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda, miód, bulion warzywny i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tego aromatycznego dania, którym jest schab w sosie musztardowym. Duszone plastry schabu łączą się z kremowym sosem na bazie musztardy i śmietanki, a dodatek miodu i bulionu warzywnego nadaje potrawie głębi smaku i delikatnej słodyczy.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Bulion warzywny - 350 ml
- Musztarda - 25 g
- Miód - 25 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g
- Mąka ziemniaczana - 25 g
- Przyprawy - czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Schab opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na cienkie plastry. Następnie ułóż je na podsmażonej cebuli i smaż z dwóch stron po około 3 minuty.
- Następnie do mięsa dodaj musztardę i miód oraz pieprz.
- Wszystkie składniki na patelni zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez około 60 minut.
- Po tym czasie mięso wyjmij a do wywaru dodaj mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Sos dokładnie wymieszaj.
- Do gotowego sosu włóż powrotem mięso.
- Danie podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.