Schab w sosie kurkowym
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Schab wieprzowy, soczyste kurki, cebula i śmietanka kremowa tworzą idealne połączenie smaków. Te składniki są podstawą tego pysznego dania. Schab w sosie kurkowym to obiad, który zadowoli każde podniebienie - delikatne mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem świeżych kurek. To prawdziwa uczta dla smakoszy!
Składniki dla 8 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 800 g
- Kurki świeże - 300 g
- Cebula - 50 g (1 średnia)
- Masło - 14 g (2 łyżeczki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (0,5 szklanki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, rózga
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni, na której zmieści się 8 kotletów obok siebie, roztop masło.
- Do masła dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Cebulę smaż na bardzo małym ogniu aż będzie delikatnie złota.
- Na patelnię wlej bulion i go zagotuj.
- Jeśli używasz schabu w kawałku pokrój go na 8 kotletów.
- Kotlety ze schabu przełóż na patelnie.
- Schab gotuj w bulionie 1 godzinę.
- Po tym czasie do schabu dodaj oczyszczone kurki.
- Zmniejsz ogień do minimum pod patelnią i dolej śmietankę.
- Gotuj około 15-20 minut aż sos trochę zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba a następnie dodaj koperek.
Komentarz dietetyka
Pyszne i delikatne w smaku danie, które polecam wszystkim miłośnikom kurek i mięsa. Śmietankę 30% możesz zastąpić śmietaną 12% dzięki czemu zmniejszysz zawartość tłuszczu. Danie jest pyszne i zdrowe.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki