Schab w sosie grzybowym
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, suszone grzyby i cebula to główne składniki tego aromatycznego dania. Duszone w bulionie warzywnym z dodatkiem czosnku tworzą bogaty w smaku sos, który idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Olej rzepakowy służy do podsmażenia składników na początek gotowania.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Suszone grzyby - 120 g (2 garści)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Grzyby przełóż do miseczki i zalej wodą, mocz minimum godzinę.
- Schab pokrój na plastry o grubości 3-4 cm.
- Rozbij delikatnie mięso i dopraw do smaku.
- Podsmaż plastry mięsa na patelni z obu stron.
- Dodaj rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w pióra.
- Na patelnię wlej 1/2 szklanki bulionu i duś mięso.
- Następnie dodaj wcześniej namoczone i przekrojone na pół grzyby.
- Sos możesz zagęścić za pomocą śmietanki lub odrobiny mąki.
Komentarz dietetyka
Jeśli masz możliwość skorzystaj ze świeżych grzybów, jeśli nie dobrze sprawdzą się także suszone. Pamiętaj jednak aby je wcześniej namoczyć.
~ Oliwia Gawron, dietetyk