Schab w sosie chrzanowym
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, chrzan i śmietana 12% to kluczowe elementy pysznego schabu w sosie chrzanowym, który podbije Twoje kubki smakowe. Cebula i olej rzepakowy dodają niezastąpionego aromatu i głębi smaku, tworząc razem wyjątkowo smaczną potrawę, idealną na rodzinny obiad lub bardziej eleganckie przyjęcia.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Chrzan - 20 g (4 łyżeczki)
- Cebula - 100 g (cebula)
- Śmietana 12% - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój w plastry.
- Rozbij go delikatnie oraz dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
- Następnie dodaj mięso i podsmaż z obu stron, aż się zarumieni.
- Na koniec całość zalej śmietaną, dodaj tarty chrzan i ziele angielskie.
- Duś mięso, aż będzie miękkie.
Komentarz dietetyka
Danie zawiera składniki dobrej jakości oraz posiada niski indeks glikemiczny. Jak najbardziej możemy je włączyć do codziennego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk